KN

Gudsbilleder i nyere salmer


Foredraget handler om nogle af de gudsbilleder, der findes i nyere salmer. En del gudsbilleder er hentet fra familielivet: Gud er som en far, men forholdet til Gud beskrives på en ny måde, når digteren kan tale om ”min Faderbinding” (Simon Grotrian). Jesus viser sin solidaritet ved at være som en bror, der sammen med alle lidende råber: ”Min Gud, min Gud, hvorfor har du forladt mig!” (Hans Anker Jørgensen), og Jesus er den bror, der peger på sine ”stik og naglegab” og siger: ”Kain, jeg er din bror!” (Holger Lissner). Gudsforholdet gør os til ansvarlige mennesker, når ”Livets Gud har dine hænder” (i den oprindelige version: ”Livets Gud har ingen hænder”), eller når vi får mod til at bære ”vor klode som en blomstereng / et liv i broget sammenhæng / du fællesskabets Herre” (Leif Rasmussen).

Andre billeder er hentet fra naturen: Gud er det lys, der kom julenat, da ”Gud selv blev menneskets lys” (Johannes Johansen). Jesus kan også skildres som ”en vingeskudt fugl gennem grus”, når han slæber sit kors op mod Golgata (Lisbeth Smedegaard Andersen). Helligånden er som ”Himlens due på pinsemorgens grønne vind” (Jørgen Gustava Brandt), og Gud kan endda optræde som hundelufter, når digteren i begejstring over livet udbryder: ”Jeg kan mærke Gud er god / jeg bliver som en hvalp han godt må lufte” (Iben Krogsdal). De fleste billeder knytter til ved Bibelen, men ofte med en særlig drejning, der inviterer til eftertanke.

Der vil være mulighed for at synge nogle af salmerne undervejs.


Om foredragsholderen

Professor Kirsten Nielsen (født 1943) er uddannet som cand.mag. i kristendomskundskab og fransk, men blev i 1971 ansat ved Det Teologiske Fakultet i Aarhus i faget Gammel Testamente. Hun har ikke mindst beskæftiget sig med det bibelske billedsprog. I bogen ”Der flammer en ild” fra 2007 viser hun, hvordan moderne salmedigtere beskriver Gud. Kirsten Nielsen har desuden været ulønnet hjælpepræst i Skejby og Lisbjerg.


Pris og varighed

Pris: 2000 kr + transport. Varighed efter aftale.


Kontakt

KirstenN@post.tele.dk